Informacja prasowa 24/01/18

VACANCESELECT WYRÓŻNIONE CERTYFIKATEM TRAVELIFE

Alkmaar, 24 stycznia 2018

Firma Vacanceselect otrzymała certyfikat Travelife! Od czasu ustanowienia tego europejskiego standardu zrównoważonego rozwoju w 2007 r. zaledwie osiem holenderskich organizacji ze świata podróży zdołało się na niego zakwalifikować. Vacanceselect spełnia ponad dwieście kryteriów - wszystkie skoncentrowane są na trosce o środowisko, a do tego oceniane są przez niezależnych ekspertów. Kryteria te mają zastosowanie do wnętrza organizacji, tj. do jej procesów i sposobu działania „od środka” w ogóle, ale także do zakresu produktów, komunikacji konsumenckiej i współpracy z partnerami.

Poprzez udział w tym programie Vacanceselect zobowiązuje się do bardzo szerokiej, wewnętrznej i zewnętrznej polityki zrównoważonego rozwoju. "Jesteśmy bardzo dumni, że otrzymaliśmy ten certyfikat" - mówi założyciel firmy Loek van de Loo. "Zrównoważony rozwój zawsze był w naszym DNA. W naszej polityce dbałość o środowisko zawsze była czymś oczywistym. Ten certyfikat skłonił nas jednak do jeszcze większych starań, poprzez wzięcie pod lupę wszystkich naszych działań i w efekcie dokonanie niezbędnych poprawek."

Zrównoważone działania

Przykładowym czynnikiem zrównoważonego działania jest zatrudnianie jak największej liczby miejscowych pracowników za granicą, dzięki czemu ograniczane są m. in. koszty podróży. Z kolei współpraca jest podejmowana z partnerami, którzy wysoce priorytetowo traktują kwestię zrównoważonego rozwoju i w uznaniu za to posiadają świadczące o tym certyfikaty. To właśnie wraz z nimi będą regularnie opracowywane nowe działania na rzecz zrównoważonego rozwoju. Poza tym wszystkim zarówno nowe, jak i istniejące obiekty kempingowe muszą spełniać surowe wymagania środowiskowe, a pracownicy są zachęcani do korzystania z transportu publicznego. Co więcej, nowo otwarta siedziba zostanie utworzona w przyszłości z wykorzystaniem jak największej liczby mebli z recyklingu. Vacanceselect został również nominowany przez ANVR (holenderski odpowiednik polskiego PZOT - Polskiego Związku Organizatorów Turystyki) do nagrody "Sustainable Travel Award”, czyli nagrody zrównoważonej turystyki w 2018 roku.

O Travelife:

Travelife, założone przy wsparciu Komisji Europejskiej, jest wiodącym międzynarodowym certyfikatem zrównoważonego rozwoju w branży turystycznej. Ponad 35 krajowych organizacji turystycznych (w Holandii) promuje program wraz ze swoimi członkami, w tym między innymi ANVR, British Travel Association ABTA i PATA, Pacific Asian Travel Association. Certyfikat Travelife jest porównywalny ze standardem FSC dla odpowiedzialnego drewna i standardem MSC dla zrównoważonych ryb.

Powyższe zakwaterowanie, tj. Bohemian Lodge to najnowszy przykład odpowiedzialnego, zrównoważonego rozwoju Vacanceselect. Kiedyś była to przestarzała przyczepa mieszkalna, skazana na wylądowanie gdzieś na zboczu góry - w cudzysłowie oczywiście! Teraz jednak, po gruntownej metamorfozie, zakwaterowanie to zaczęło swoje drugie życie jako nowoczesne, komfortowe zakwaterowanie glamour z nieco chłodnawym, zabytkowym wyglądem.

_________________________________________________________________________________

Uwaga: W celu uzyskania większej liczby informacji prosimy o kontakt:

- email: info@vacanceselect.pl

- infolinia: 17 78 76 105

Patrz także: https://www.vacanceselect.com/pl/o-nas/prasa/

O Vacanceselect:

Vacanceselect ma największy wybór zakwaterowań glampingowych, tj. zakwaterowań ekskluzywnych, „glamour” w Europie - to właśnie dlatego jest liderem na rynku kempingów. Właściciel i dyrektor Vacanceselect Loek van de Loo jest postrzegany przez wielu właścicieli kempingów jako inspirator i innowator, od którego można, a wręcz trzeba czerpać inspiracje! Van de Loo jest często konsultowany w sprawie projektowania i rozmieszczenia zakwaterowań glampingowych na kempingach. Vacanceselect to staranność, jakość i właściwe podejście do klienta.